5/09/2013

Miks ja kui ja minkä tähre?

Multa melkein loppuu sanat tän kanssa. Käsittämättömän hyvää guacamolea. Kolme avokadoa (lisäsin kuvien ottamisen jälkeen vielä yhden, koska se tarvitsi sitä), yhden limen mehu, yksi tomaatti ja yksi punasipuli ja puolikas chili. Ja suolaa ja pippuria. Käsittämättömän hyvää. Hyvääääääää. Ihan ilman reseptiä en tähänkään hommaan ryhtynyt vaan etsin riittävän kauan sopivaa ohjetta kunnes löysin sellaisen, jossa ei ollut korianteria, koska olin sen unohtanut kauppaan. Mut ei tässä oikeesti mitään ohjetta tarvita, noi vaan sekaisin ja ääntä kohti! 

Suosittelen lämpimästi paahdetun ruisleivän kanssa.

Mun suosikkini Twitterissä on Kirsi Alm-Siira. #hilarious#priceless#porilaine. Taisi olla ihan tällä viikolla kun hän twiittasi että miksei Suomessa oo tuorekelmut jenkkiläistä tasoa ja voi että ko mää nyökyttelin päätäni! Oletko koskaan harkinnut pieniä ja isompiakin voimasanoja tuorekelmurullan kanssa? Tai miten monta kertaa oikeastaan olet tehnyt niin? Vai oletko jo niin hermosi menettänyt, ettet edes käytä tuorekelmua ikinä? 
Hermojemme menetys tuorekelmujen kanssa johtuu siitä, että me emme tiedä tämmösestä oikeasti toimivasta tuorekelmusta mitään! Semmostakin siis oikeasti on. Silloin kun mulla ei ollut lapsia ja mulla vielä oli rahaa matkustaa (liittynevätkö toisiinsa?) niin joltakin Ameriikan reissulta olen tuonut rullallisen paikallista tuorekelmua itselleni tuliaisiksi. Arvelisin, että tämä on vuodelta 2005, koska kyseessä on joulusesonki-edition rulla ja muistaakseni se oli siinä paikkeilla kun Amerikan joulua vietettiin. Miten tyhmältä se ajatus alkuun tuntuikaan, mutta miten paljon olenkaan itseäni olalle myöhemmin taputtanut! En haluaisi elää ilman tätä rullaa! 

Kelmu on ohutta muovia, mutta kuitenkin jämäkämpää kun tutumpi kotimainen versio. Tuote on pakattu paksuun pahvikoteloon, jossa on terävä, metallinen katkaisureuna. Rulla pyörii somasti kotelossaan ja paketista saa aina leikattua oikean ja sopivan kokoisen palan. Toimiva setti!
Voisitteko kuvitella että Elmu-kelmurullasta saisi otettua näin siistin palan ja levitettyä sen odottamaan purkin päälle? Ette voisi. Se on n. joka viides pala kun siitä saa irti ja siinäkin vaiheessa olet jo todennäköisesti saanut ruttuun ja myttyyn jokusen palan ja se viideskin pala on sen verran pieni, ettei se ihan riitä koko astian ympärille ja todennäköisesti myös se rullakotelo on jo hajonnut jostain kohtaa. Ja osoitat saksillasi jo jotain muuta kuin sitä kelmua kohti.
Kelmu kiinnittyy astian reunoihin ja tekee paketista oikeasti todella tiiviin. Tähän ei jää ryppyjä ja "pingottaminen" on helppoa. Purkkeja paketoisi mielellään kerrallaan useampiakin, mutta mulla ei tällä kertaa ollut muuta kuin tämä guacamole. :)
Aika vanha rulla ja on sitä vielä ihan hiukan jäljelläkin! Oon käyttänyt tätä todella säästeliäästi, yleensä vain jouluna ja spesiaalitapauksissa. :) Järki hoi, vois tätä muutenkin käyttää, mutta tässä on siis se ongelma, että tätä ei ehkä ihan heti saa lisää jos ja kun tämä joku kerta ottaa ja loppuu. Sit mä en enää tiedä, mitä lasipurkkien ja muiden kannettomien astioiden päälle laitetaan jos ne pitää suojaan saada? Kelmun voi käyttää uudelleenkin, mutta niiden säilyttäminen on hankalaa, koska sitten kun ne on kerran purkin päälle viritetty, niistä tulee kuitenkin sen verran takertuvaisia, että selvittäminen ei ole minkään arvoista. 
Tää ei enää suojaa tarvitse. Avokadot kavereineen ovat paremmissa suissa ja harkitsen uusintaottoa huomiselle. Avokadoja ostin verkkopussillisen verran ja tuntuivat olevan kerrankin just hyviä heti kaupasta ostettuna, joten jotain tämmöstä herkkua sais vielä tehtyä toisenkin kerran. Avokadojen tuhoamista tärkeämpi suunnitelma on kuitenkin täytekakkuhommat ja barbienuken upottaminen sinne kakun keskelle. Sen mä olen jo sisäistänyt, että ei sitä nukkea voi uuniin laittaa ja että mekon saanee muotoiltua siitä jos tekee kakkupohjan kuivakakkuvuokaan..suunnitteluasteella silti vielä..onhan tässä öitä!

3 kommenttia:

  1. siis NAM, mä niiiiiin teen kans tota joku päivä! ja prkl noita elmukelmuja, mä kuulun niihin, jotka on menettäneet hermonsa lopullisesti ja meidän taloudesta ei sitä siksi löydy ollenkaan...

    VastaaPoista
  2. Suosittelen! Lidlissä oli hyviä avokadoja!

    VastaaPoista
  3. Mä oon löytänyt yhen suht toimivan elmukelmuboksin, toki se sahalaita pitää kiinnittää siihen joka kerta uusiks. Mutta paketti ei mee ryttyyn. Mutta voisit tehä jonkun kansalaisaloitteen noiden saamiseks paikallisiin kauppoihin :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätit merkin itsestäsi. :)